47 afişări

În R. Moldova, egalitatea de gen este o problemă, soluţia căreia  rămâne a fi mai mult la nivel de discuţii decât la fapte. În timp ce femeile se străduie să fie în pas cu bărbaţii şi să participe activ nu doar la viaţa familială, ci şi în viaţa politică a ţării, acest lucru pare tot mai greu de realizat cât timp li se pun diverse piedici pentru realizarea scopului lor.

Deşi vorbim despre democraţie, libertatea cuvântului, egalitate de gen, lipsa rasismului, în realitate, lucrurile sunt puţin altfel. În Guvernul R. Moldova este doar o femeie-ministru. Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, încearcă să promoveze ideea egalităţii de gen atât prin propriul exemplu, cât şi prin exemplele altor femei, care au anumite reuşite: «Noi vorbim deja de mult timp despre accesul egal al femeilor şi bărbaţilor la piaţa forţei de muncă. Vorbim ani la rând despre faptul că femeile au salarii mai mici, că pensiile femeilor sunt mai mici, dar aceasta este legat de acele condiţii, acele posibilităţi pe care le-au avut femeile».

Experţii de peste hotare, unde egalitatea de gen este la un nivel mult mai avansat, susţin că soluţionarea acestei probleme este necesară, în primul rând, pentru dezvoltarea ţării. Ingrid Tersman, ambasadoarea Suediei în Moldova, subliniază complexitatea acestei probleme, precum şi faptul că Suedia deja de mai mulţi ani cooperează cu Moldova în acest domeniu şi «pot să spun că, în opinia mea, problemele cu care se confruntă femeile în RM sunt, în primul rând, probleme ce ţin de ocuparea în câmpul muncii şi problema violenţei în familie».

Reporter de Gardă:

Realizarea acestui program este posibilă graţie ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului FHI 360 Consolidarea Societăţii Civile în Moldova (MCSSP). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID, Guvernului SUA sau FHI 360.

Comentează: