835 afişări

Anual zeci decopii ajung în contact cu justiţia după ce au fost victime sau martori ai actelor de violenţă. De la organele de drept, minorii aşteaptă dreptate, dar de cele mai multe ori, aceştia ies din această bătălie mai traumaţi decât erau la început. R. Moldova, deşi şi-a asumat în nenumărate rânduri faţă de instituţiile europene obligaţia de a promova o justiţie prietenoasă pentru minori, nu a reuşit până acum să implementeze proiectele iniţiate în practică.

Practica internaţională cere ca minorii să fie audiaţi în camere speciale, create în instanţele de judecată. La noi însă, această prevedere este dificil de aplicat. În R. Moldova există doar două camere speciale de audiere a copiilor! Una din ele se află la Centrul pentru prevenirea Abuzului Faţă de Copii, iar cealaltă la centrul «La Strada». În cele două centre însă, sunt audiaţi doar o mică parte din minorii victime! La Centrul Amicul, din 2006 şi până în 2010 au fost audiaţi doar 95 de minori. Rezultatul este însă unul foarte bun. Din cazurile finalizate până acum, în 50 dintre ele, abuzatorii au fost condamnaţi!

Reporter de Gardă:

Realizarea acestui program este posibilă graţie ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului FHI 360 Consolidarea Societăţii Civile în Moldova (MCSSP). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID, Guvernului SUA sau FHI 360.

Comentează: