Detalii

 Justiţie

Reporter de Gardă:

Acum 70 de ani, zeci de mii de intelectuari, ţărani, muncitori, preoţi, oameni nevinovaţi, au fost duși forțat în Siberia sau au fost uciși. A urmat foametea organizată, care a făcut sute de mii de victime, apoi alte deportări a zeci de mii de basarabeni. În câțiva ani, regimul totalitar comunist din URSS a decapitat Basarabia interbelică. Deşi au fost reabilitaţi, cei peste 100 de mii de deportaţi care mai sunt în viaţă, nu se consideră repuşi în drepturi, pentru că regimul şi ideologia care le-au mutilat vieţile încă nu a fost condamnat şi scos în afara legii, cum s-a întâmplat în ţările care au demonstrat voinţă politică.

La începutul anului trecut, prin Decretul Preşedintelui interimar al R. Moldova, de atunci, Mihai Ghimpu, a fost formată Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din R. Moldova. Comisia a realizat un raport analitic în rezultatul căruia urma a fi condamnat comunismul.

Iniţiativa de condamnare a comunismului s-a blocat la audierea raportului respectiv în Parlament. După mai multe contramandări, deputaţii Alianţei pentru Integrare Europeană au refuzat să audieze şi să aprobe Raportul Comisiei. A trecut deja un an fără ca acest raport să fie ascultat şi aprobat.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Un comentariu